Czerwona herbata – co warto wiedzieć

Herbata jest integralną częścią tradycji i kultury wielu narodów. Korzyści dostępne w tych napojach sięgają od zdrowych, w tym polepszenia nastroju, po odżywcze, a także inne możliwości, takie jak wspomaganie trawienia. Czerwona herbata jest jedna z wielu, jakie można znaleźć w sklepach.

Jak powstaje czerwona herbata?

Czerwona herbata jest produkowana z liści herbaty, które są poddawane długotrwałemu suszeniu i fermentacji nieenzymatycznej. Proces ten polega na podaniu wysuszonych liści działaniu grzybów oraz drobnoustrojów znajdujących się w powietrzu przez okres od kilku nawet do kilkudziesięciu lat. To nadaje herbacie jej czerwonawy kolor oraz charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, który będzie inny, w zależności od tego, jak długo dana herbata leżakowała.

Właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata jest bogata w antyoksydanty, które mogą pomagać w ochronie przed chorobami serca i nowotworami. Zalecana jest osobom z insulinoopornością, ponieważ wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Oprócz tego wspiera proces trawienia, pomaga w funkcjonowaniu wątroby, wspiera proces usuwania wody z organizmu jak i regulację ciśnienia krwi. Odpowiednio zaparzona czerwona herbata posiada także składniki mineralne, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie orgiazmu.

Ze względu na swoje właściwości jest zalecana osobom odchudzającym się czy mającym różne problemy zdrowotne. Pita z umiarem przynosi wiele korzyści.

Czerwona herbata – co warto wiedzieć

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Czerwona herbata powinna być parzona w temperaturze między 80 a 85 stopni Celsjusza, przez około 2-3 minuty. Do parzenia czerwonej herbaty najlepiej używać filiżanki lub kubka bez dziurki na spodzie. Herbata może być również parzona w dużym dzbanku. Najważniejsze jest, aby pamiętać o odpowiedniej proporcji między ilością herbaty a ilością wody - 1 gram herbaty na 100 ml wody. Jeśli używasz torebek z herbatą, to powinno się je wrzucić do szklanki i zalać wrzątkiem, a następnie odczekać około 3-5 minut. 

Którą herbatę wybrać?

W sklepach jest dostępnych wiele rodzajów czerwonej herbaty. Najlepiej wybierać tę wysokiej jakości i sypaną, a nie w torebkach. Dzięki temu można cieszyć się jej smakiem. Warto tez próbować różnych mieszanek z suszonymi owocami, które nadają jej dodatkowych walorów smakowych.